werving en selectie specialist in klantcontact en customer experience

Hoe je zorgt dat je cv door de selectie komt

De 10 meest gemaakte fouten belicht

(Vrije vertaling van Engelstalige Blog van  “10 Reasons Your Resume Isn’t getting you interviews” van http://money.usnews.com)

cv selectie

Als je vaak solliciteert en je merkt dat je niet vaak wordt uitgenodigd voor gesprekken, dan is het het moment om te concluderen dat je geen goed cv hebt die niet het effect heeft wat het zou moeten hebben. Lees hieronder de 10 meest gemaakte fouten, waarvan de meeste mensen er wel een paar maken. Deze zorgen ervoor dat je een cv krijgt die linea recta op de ‘niet uitnodigen’ stapel terecht kan komen.

1. Je cv is te algemeen. Je hebt een 13 in een dozijn cv heb en je  onderscheidt je daarmee niet van al die andere kandidaten. Uit je cv zal moeten blijken dat je een exceptioneel goede kandidaat bent, niet een gemiddelde. Dat brengt ons op het volgende punt:

2. Er staan alleen taken en verantwoordelijkheden op, geen resultaten. In een arbeidsmarkt waar vele, vele concurrenten zijn, zal een cv die bestaat uit alleen taakbeschrijvingen niet snel leiden tot enthousiasme. Waar de manager die op zoek is, wel enthousiast van wordt, is een cv waaruit blijkt dat je het een en ander bereikt hebt in je carrière. Oftwel; zet er resultaten op, niet alleen wat je gedaan hebt.

3. Te veel grote blokken tekst, een onoverzichtelijk cv .Employers will only skim your resume initially, not read it word-for-word, and large blocks of text are hard to skim. An employer will take in more information about you if you use simple bulleted points.

4. Het begint met je opleiding, terwijl het eeuwen geleden is dat je die opleiding deed.  In de meeste gevallen is het logischer dat je begint met je werkervaring en je opleidingen daarna pas noemt. Werkgevers zijn het meest geinteresseerd in je werkervaring. Beginnen met je opleiding ligt daarom niet voor de hand, tenzij je meent dat je je daarmee echt onderscheid van andere kandidaten.

5. Er staan alleen jaartallen bij, geen maanden. Werkgevers willen weten hoe lang je hebt gewerkt in de verschillende functies. Cv’s zonder duidelijke start- en einddatum zijn een rode vlag voor degene die de cv selectie doet. Je wekt hiermee de indruk dat je iets verbergt. Een gat in je cv is minder erg dan de indruk dat je die hebt en die probeert te verdoezelen.

6. De weinige ruimte die je hebt op je cv (je wilt het bondig houden) besteed je aan irrelevante details over je vorige werkgevers.  Sommige kandidaten gebruiken twee of drie regels per functie om de werkgever te beschrijven, de bedrijfsgrootte etc. Je cv moet gaan over you.  Deze informatie is in eerste instantie in de meeste gevallen niet relevant.

7. Niet specifiek genoeg. Werkgevers willen specifiek weten wat je gedaan hebt. Het is bijvoorbeeld niet genoeg dat je zegt dat je resultaten hebt verbeterd; wat heb je exact gedaan en wat wat het resultaat. Het liefst in cijfers. Ben je leidinggevende; hoeveel mensen stuurde je dan aan. Kun je iets zeggen over je budgetverantwoordelijkheid, een percentage aangeeft als je schrijft over het beheersen van ziekteverzuim, het verbeteren van klanttevredenheid, het vergroten van de omzet of het besparen van kosten?

8. Er staat werkelijk alles in wat je gedaan hebt, in plaats van de highlights. Hoe langer je cv is, hoe kleiner de kans is dat werkgevers precies dat gene lezen wat het meest relevant is. De eerste scan van je cv is gemiddeld 20 seconden. Wil je dat die verdeeld zijn over 4 pagina’s of wil je dat de lezer in een keer ziet dat jij geknipt bent voor de functie? Lange opsommingen of te lange cv’s wekken de indruk dat je iemand bent die niet goed is in het scheiden van hoofd- en bijzaken.

9. Het bevat irrelevante details zoals de namen van je kinderen.   Ja, echt waar mensen doen dit! Zetten de naam van hun vriendin erin met wie ze gelukkig samenwonen. Werkgevers vinden dit niet belangrijk. Daarnaast wekt het de indruk dat je naïef en onprofessioneel bent.

10.Het beschrijft je persoonskenmerken.  Hier wat nuance ten opzichte van het originele artikel. Persoonlijk vind ik het prima als kandidaten zichzelf omschrijven. Echter, doe dat wel op een professionele manier. Omschrijf competenties en weet, dat als je dat doet, dat dat ook echt moet kloppen en onderbouwd moet kunnen worden in een gesprek. Heb je het gecheckt bij de mensen om je heen? Kun je het aantonen middels assessment resultaten? Zelfkennis is een pre; goede kandidaten kunnen hun sterke punten maar ook zeker hun ontwikkelpunten goed motiveren. Beter dan het benoemen van de competenties, is het laten zien van deze eigenschappen in je cv (door te omschrijven wat je bereikt hebt) en tijdens het recruitmentproces.

Aanvullend op het artikel; een werving & selectiebureau is er natuurlijk om je te helpen met en te begeleiden in het sollicitatieproces. Voordat je cv naar het bedrijf wordt gestuurd, kan een bureau je helpen door feedback te geven. Een bureau kan je tips geven hoe je bepaalde aspecten van je werkervaring die belangrijk zijn bij de selectie, beter naar voren kunt brengen op je cv. Aspecten die niet altijd te vinden zijn in de vacaturetekst. 

Publicatiedatum: 6 februari 2015